• Denne begivenhed er allerede afholdt.

Præsten fortæller røverhistorier

25. januar Kl. 19:00

Onsdag d. 25, januar kl 19.00 i Valgmenighedens Hus.

Foredrag ved Ejnar Stobbe.

Foredrag med kaffe, te og lidt til ganen koster 50 kr.

Alle er velkommen

For hundrede år siden levede der i Midtjylland en tyveknægt, der hed Peter Reimer. Han var ikke en stor forbryder, i hvert fald ikke dengang, han stjal tøj fra tørresnore, kartofler fra haver, penge og sølvtøj, når han kunne slippe afsted med det. Alle kendte hans navn, men man vidste ikke, hvordan han så ud. Forældre kunne sige til deres børn: ”Hvis ikke du sidder ordentligt ved bordet, så kommer Peter Reimer!”

Han sad i fængsel mere end det halve liv og han hadede det. Hans evner til at snyde politiet og løbe fra dem var legendariske. Han var en fribytter, en fri fugl, der ikke kunne leve et almindeligt borgerligt liv med arbejde og regler, friheden var det dyrebareste for ham. Men for hver gang, han kom i fængsel, blev han lidt mere forbryder.

Da jeg blev sognepræst i Kragelund i 1977, gik der endnu mange historier om Peter Reimer hos gamle folk. Han havde boet hos pastor Lidegaard i Kragelund Præstegård, sagde man – og prøvet at stjæle præstegårdens sølvtøj. Pastor Lidegaards søn højskolelærer Mads Lidegaard har skrevet en artikel om Peter Reimer. Lars Christensen har omhyggeligt med flid og omhu fremlagt hele den sande historie om Peter Reimers liv i sin bog ”Peter Reimer – ikke en helt almindelig tyveknægt”, den beretter om et utal af fængselsdomme ud over hele landet.

Jeg har prøvet at samle de historier, som jeg selv har hørt fortalt rundt om – det er de historier, jeg fortæller videre. Jeg kan ikke love, at de er sande – men de er sjove. Nogle af de sjoveste og interessanteste er knyttet til Kjellerupegnen – Kragelund, Frederiksdal, Kompedal, Hauge, Mausing, Hinge Sø, Holmgaard Mølle, Kjellerup. Men rygterne vil vide, at han en tid også ligefrem havde et lille hønseri nede ved Brande.

Det er en mundtlig fortælling ud af det midtjyske folkedyb

Dato:
25. januar